ویتامین ها و مواد معدنی که باعث افزایش متابولیسم می شوند (قسمت اول)

متابولیسم فرایندی است که در آن بدن جهت تولید انرژی و حمایت از ارگانهای مختلف خود از مواد غذایی و مواد مغذی استفاده می کند. آنچه مردم بخورند، از جمله ویتامین ها و مواد معدنی، متابولیسم آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.

متابولیسم سریع تر کالری ها را سریعتر از نیاز روزانه مصرف می کند، و این باعث می شود که فرد کمتر وزن اضافه کند. کاهش متابولیسم بدن به طور طبیعی با افزایش سن شروع می شود.

برخی از ویتامین ها و مواد معدنی ممکن است به حفظ میزان متابولیسم  و عدم کاهش آن کمک کنند.

پنج ویتامین و ماده معدنی مهم جهت حفظ و تقویت عملکرد بدن، از جمله متابولیسم، و حمایت از کنترل وزن خوب، عبارتند از:

 

  • ویتامین های گروه ب

ویتامین B نقش مهمی در متابولیسم بدن ایفا می کند. ویتامین B شامل موارد زیر است:

B12 – بیوتین – فولات – ویتامین B6 - اسید پانتوتنیک یا B5 - نیاسین یا B3 - ریبوفلاوین یا -2 - تیامین یا B1

  • کمبود یکی از ویتامین های گروه B می تواند بر میزان سایر ویتامین های این گروه هم تاثیر بگذارد، و همین امر بر متابولیسم بدن تاثیر می گذارد.

B12 برای متابولیسم پروتئین ها و چربی ها ضروری است و جهت عملکرد بهتر نیاز به B-6 و فولات است.

B6 نیز به متابولیسم پروتئین ها کمک می کند.

تيامين B1  جهت متابولیسم چربي، پروتئين و کربوهيدرات ها لازم است .

  • توانایی هضم و متابولیسم چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها بسیار حائز اهمیت است. متابولیسم سالم تضمین می کند که بدن از این مواد مغذی جهت تولید انرژی استفاده می کند و آنها را به عنوان چربی ذخیره نمی کند.

مردم باید به طور منظم غذاهای حاوی ویتامین B را برای رفع نیازهای روزانه خود مصرف کنند .

  • انتخاب های مناسب غذاهای حاوی ویتامین B عبارتند از:
  • گوشت گاو و غذاهای دریایی
  • دانه های کامل، از جمله جو و برنج قهوه ای
  • محصولات لبنی
  • تخم مرغ
  • بعضی از میوه ها مانند موز، سیب، انگور و هندوانه
  • آجیل و دانه ها
  • برخی از سبزیجات، از جمله اسفناج، سیب زمینی و..

B-12 تنها در محصولات حیوانی موجود است، به این معنی که گیاهخواران و وگان ها ممکن است با کمبود این ویتامین در بدن خود مواجه شوند.

 

  • ویتامین D

دو مطالعه در مورد ویتامین D و وزن در زنان و کودکان سالمند انجام شده است. هر دو مطالعه این مطلب را بیان نمودند که افراد با درصد چربی بیشتر، ویتامین D کمتری نسبت به افراد با درصد چربی کمتر دارند.

محققان در حال حاضر مطمئن نیستند که آیا کمبود ویتامین D به منجر به چاقی میشود یا خیر . در نتیجه ، رژیم غذایی، کنترل قند خون و زمان خروج از منزل (زمان تابش آفتاب) ممکن است در وزن فرد نقش داشته باشد.

تحقیقات نشان می دهد که ویتامین D ممکن است به کنترل قند خون و بهبود مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت کمک کند.

بر خلاف دیگر ویتامین های ضروری، مردم می توانند ویتامین D را از نور خورشید دریافت کنند. قرار گرفتن در معرض آفتاب سریعترین راه برای تولید ویتامین D در بدن است.

  • غذاهای حاوی ویتامین D عبارتند از:
  • زرده تخم مرغ
  • ماهی های چرب مانند ماهی آزاد، ماهی خال مخالی و ساردین
  • روغن کبد ماهی کاد
  • جگر گاو
  • لبنیات غنی شده
  • شیر تقویت شده گیاهی
  • غلات صبحانه غنی شده
  • برخی از انواع قارچ

اگر یک فرد اضافه وزن داشته باشد، مکمل های ویتامینی به تنها ممکن است وزن را بهبود ندهد. کاهش وزن باید با تغییرات شیوه زندگی نیز همراه باشد.

با این وجود، یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2، خوردن ماست غنی شده با ویتامین D، سطح قند خون و التهاب را در آنها کاهش می دهند. آنها همچنین کاهش چربی شکمی را هم تجربه کردند .

یک مطالعه نشان داد که مصرف کلسیم به همراه ویتامین D ریسک افزایش وزن را در زنان یائسه کاهش می دهد.

مردم باید سطح ویتامین D خود را هر ساله بررسی کنند و در صورتی که میزان آن پایین باشد، با پزشک یا مشاور تغذیه و رژیم درمانی خود در مورد مکمل صحبت کنید.

 

 

رویا آحادی وند

کارشناس ارشد تغذیه گروه درمان چاقی باراکا

 

برای این مطلب دیدگاهی ارسال نشده است، شما می توانید اولین نفر باشید...

ارسال دیدگاه