آنمی فقر آهن

کم خونی(آنمی) شرایطی است که خون شما فاقد گلبول های قرمز خون سالم و یا هموگلوبین کافی است. هموگلوبین بخش اصلی سلولهای قرمز خون است و اکسیژن را به آهن(هم) متصل می کند. اگر تعداد گلبول های قرمز بیش از حد کم یا غیر طبیعی داشته باشید ، یا هموگلوبین شما غیر طبیعی یا کم باشد ، سلول های بدن شما اکسیژن کافی دریافت نمی کنند. علائم کم خونی - مانند خستگی - رخ می دهد زیرا ارگان ها آنچه را که برای عملکرد صحیح لازم دارند دریافت نمی کنند.

انواع مختلف آنمی وجود دارد که علل و معالجه آنها بسیار متفاوت است. کم خونی فقر آهن ، شایع ترین نوع آن است ،که با اصلاح رژیم غذایی و مصرف مکمل های آهن قابل درمان است.

گلبول های قرمز خون را می توان از طریق خونریزی از دست داد ، که اغلب در یک بازه زمانی طولانی به آرامی اتفاق می افتد ، و می تواند علت آن مشخص نشود. این نوع خونریزی های مزمن معمولاً از موارد زیر ناشی می شوند:

  • شرایط دستگاه گوارش مانند زخم ، بواسیر ، گاستریت (التهاب معده) و سرطان
  • استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین یا ایبوپروفن که می تواند باعث زخم و گاستریت شود.
  • قاعدگی ،بخصوص اگر خونریزی قاعدگی بیش از حد معمول باشد.

 

کم خونی فقر آهن به دلیل کمبود آهن معدنی در بدن رخ می دهد. بدون آهن کافی ، بدن نمی تواند هموگلوبین کافی برای گلبول های قرمز را تولید کند، که نتیجه آن آنمی فقر آهن است. این نوع کم خونی می تواند ناشی از:

  • یک رژیم غذایی فقیر از آهن ، به ویژه در نوزادان ، کودکان ، نوجوانان ، سالمندان ، گیاهخواران
  • نیازهای متابولیک بارداری و شیردهی که باعث از بین رفتن آهن می شود
  • قاعدگی زنان
  • اهدای خون مکرر
  • ورزش حرفه ای استقامتی
  • شرایط اختلالالات گوارشی ، مانند بیماری کرون یا برداشتن بخشی از معده یا روده کوچک
  • برخی داروها ، غذاها و نوشیدنی های کافئین دار

 

فرد مبتلا به کم خونی ممکن است از اضافه کردن غذاهای غنی از آهن به رژیم غذایی سود ببرد. همچنین ، برخی غذاها می توانند به بدن در جذب آهن كمك كنند ، در حالی كه برخی دیگر می توانند این روند را مسدود كرده و كم خونی را تشدید كنند.

 

در این مقاله به بررسی غذاهایی که می تواند به افراد دچار کم خونی کمک کند یا آسیب برساند ، می پردازیم. همچنین برنامه هایی از وعده های غذایی را برای تقویت سطح آهن به همراه سایر نکات رژیم غذایی ارائه می دهیم.

میزان توصیه شده روزانه (RDA) آهن به سن و جنس فرد بستگی دارد. کودک کم سن تر از 6 ماه فقط روزانه به 0.27 میلی گرم آهن نیاز دارد ، در حالی که یک مرد 19 تا 50 ساله در روز به 8 میلی گرم آهن نیاز دارد و یک زن در همان محدوده سنی به 18 میلی گرم آهن در روز نیاز دارد.

در دوران بارداری فرد باید میزان مصرف روزانه آهن خود را به 27 میلی گرم افزایش دهد.

افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن به تقویت قابل توجهی نیاز دارند و به 150-200 میلی گرم آهن در روز نیاز دارند.

 

رژیم غذایی :

اضافه کردن غذاهای غنی از آهن به رژیم غذایی می تواند به درمان کم خونی کمک کند.

بهترین رژیم برای فرد مبتلا به کم خونی شامل مقدار زیادی غذای سرشار از آهن و سایر مواد غذایی است که به بدن در جذب آهن کمک می کند. همچنین فرد باید از غذاهایی آگاه باشد که می تواند جذب آهن را مهار کند.

بسیاری از غذاها حاوی مقادیر زیادی آهن هستند. ممکن است فرد به راحتی  آنها را تهیه کرده و وعده های غذایی مفید و خوشمزه ای را با آنها تهیه  کند که به تقویت جذب آهن کمک می کند. این مواد غذایی شامل :

آجیل و دانه ها(بادام هندی ، پسته ، آجیل کاج ، دانه های آفتابگردان) بخشی از برنامه رژیم غذایی کم خونی هستند ، دانه کدو تنبل منبع عالی آهن است.

میوه ها و سبزیجات ، اسفناج ، سبزی های سبز تیره ، مرکبات، فلفل دلمه ای قرمز و زرد ، کلم بروکلی و ...

با این حال ، برخی از سبزیجات برگدار تیره حاوی اگزالات نیز هستند که می توانند مانع از جذب آهن شوند. به جای اینکه فقط به سبزیجات تکیه کنید ، باید برای جذب آهن از منابع مختلف استفاده کنید. منابع دیگر آهن شامل :

گوشت و ماهی :

گوشت گاو ، گوشت بره ، جگر ، میگو ، ساردین ، ماهی تن ، ماهی سالمون و ...

لوبیا قرمز ، نخود ، سویا ، لوبیا چشم بلبلی  ، لوبیا چیتی ، لوبیای سیاه ، نخود فرنگی و ...

همچنین ممکن است ایده خوبی برای انتخاب، غلات غنی شده از آهن ، محصولات نان ، آب پرتقال ، برنج و ماکارونی باشد.

 

پرهیز از مواد غذایی زیر :

برنامه رژیم غذایی کم خونی باید از همزمانی مصرف با  لبنیات پرهیز کند . محصولات لبنی می توانند در جذب آهن اختلال ایجاد کنند.

در ادامه غذاهای زیر می توانند در جذب آهن اختلال ایجاد کنند:

  • چای و قهوه
  • شیر و برخی از محصولات لبنی
  • غلات سبوس دار ، غذاهایی که حاوی تانن هستند مانند انگور ، ذرت  
  • غذاهای سرشار از گلوتن ، مانند ماکارونی و سایر محصولات ساخته شده با گندم ، جو ، چاودار یا جو
  • غذاهایی که حاوی فیتاتها یا اسید فیتیک هستند ، مانند برنج قهوه ای و محصولات گندم سبوس دار
  • غذاهایی که حاوی اسید اگزالیک هستند ، مانند بادام زمینی ، جعفری و شکلات

 

نکاتی برای دریافت آهن بیشتر در رژیم غذایی

بهترین راه برای افزودن آهن به رژیم غذایی ، خوردن غذاهای سرشار از آهن است. با این حال ، استراتژی های زیر می تواند جذب آهن فرد را به حداکثر برساند:

  • از نوشیدن چای یا قهوه با وعده های غذایی خودداری کنید
  • از خوردن غذاهای سرشار از کلسیم با غذاهای سرشار از آهن خودداری کنید
  • خوردن غذاهای سرشار از آهن در کنار غذاهای سرشار از ویتامین C
  • پخت و پز با یک ظرف چدنی
  • پخت و پز غذاها در مدت زمان کوتاه تر

اگر فردی سعی کرده است رژیم غذایی خود را تغییر دهد و میزان آهن سرم خونی همچنان پایین باشد ، باید با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کند ، تا  یک مکمل تغذیه ای را توصیه کند.

 

 

Reference :

  • Foods and meal plans for iron deficiency .

https: www.medicalnewstoday.com

  • Anemia Causes, Types, Symptoms, Diet, and Treatment – WebMD

https: www.webmd.com

 

 

مترجم :

رویا آحادی وند – کارشناس ارشد تغذیه گروه درمان چاقی باراکا

برای این مطلب دیدگاهی ارسال نشده است، شما می توانید اولین نفر باشید...

ارسال دیدگاه